Ekmek / Glutensiz Ekmek

glutensiz-ekmek

Bireylerin sağlıklı bir şekilde hayatlarını sürdürebilmeleri için yeterli ve dengeli beslenme, gıda güvenliği ve gıda güvencesi önemli konulardır. Yeterli ve dengeli beslenme için en fazla tüketilmesi önerilen besin grupları arasında tahıllar ilk sıradadır. Tüm dünyada tüketilen en temel besin grubu tahıllardır. 

Tahıllar en çok un ve ekmek yapımında kullanılırlar. İnsan bedenin enerji ihtiyacının karşılanmasını sağlayan en temel ve ucuz besinlerden biri de ekmektir. Türkiye’de ortalama enerji ihtiyacının %44´ü ekmekten sağlanmaktadır. Ekmek enerji sağlamasının yanında B vitaminleri özellikle B1 vitamini bakımından zengin oluşu ile insan vücudundaki fonksiyonların yerine getirilmesinde önemli yer tutmaktadır. B grubu vitaminleri vücutta depolanmadığı için her gün düzenli olarak alınması gerekmektedir. Ekmek her gün hemen hemen her öğün tüketilmesi nedeni ile B grubu vitaminlerin vücuda yeterli ve dengeli miktarda alınması yönünden önemli bir kaynaktır. Ekmek enerji ve besin öğeleri içeriği ile temel besin olarak kabul edilmektedir.
Peki ekmek tüketimi tüm dünyada insan vücudu için bu denli önemliyken tüketmemek ya da yeterince tüketmek mümkün mü? Bu soru en çok kullanılan tahıl grubundaki (buğday, arpa, çavdar, yulaf) alerjen olabilen glutenin ekmek tüketimini azaltıyor mu ya da gluten alerjisi olan, çölyak hastalığına sahip kişilerin ekmek tüketimini nasıl karşılayacakları sorularını getiriyor. Günümüz teknolojisinde iyi hijyen uygulamaları ile asla gluten bulaşı olmayacak şekilde doğası gereği gluten içermeyen tahıllardan glutensiz unlar ve glutensiz ekmekler üretiliyor ve kişilerin rahatlıkla ulaşabilecekleri şekilde tüm dünyaya dağıtımı yapılıyor. Kişiler bu şekilde günlük beslenmelerinde önemli yer tutan tahıldan ve ekmekten yeteri kadar faydalanabiliyor.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir