Kinoa Nedir, Nasıl Kullanılır ?

kinoa

Kinoa, buğdaygillerden gibi görünse onlarla ortak birçok özelliği bulunsa da ıspanakgiller familyasında yer alan bir bitkidir. Buğdaygillerin sağladığı birçok besin ögesini sağlamasının dışında protein kalitesi diğer tahıllara göre oldukça yüksektir. Protein kalitesi besinin yapısında yer alan elzem aminoasit kompozisyonuna ve sindirilebilirliğine bağlıdır. Kinoanın içinde elzem aminoasitlerinin birçoğunun bulunması dışında esansiyel aminoasitleri yani vücudumuzun üretemediği besinlerle karışılamamız gereken esansiyel aminoasitleri sağlayan tek bitkidir.

Dünyaca su sıkıntısının artığı şu günlerde diğer tahıllar gibi ekstra su kullanımına ihtiyaç duymadan yetişen kinoadan üretilen quinoasure, vücudumuz için gerekli tüm aminoasitleri içermektedir. İnsan beslenmesinde önemli yere sahip olan kuru baklagiller ve tahıllar çoğu zaman elzem aminoasitlerin herhangi birinin eksikliğini gösterir. Yemeklerinizi ilave edebileceğiniz formatta olan quinosure size almanız gereken tüm aminoasitleri almanızı sağlayan bir beslenme takviyesi oluşturur. Ayrıca çocuklar için esansiyel aminoasit olarak kabul edilen arjinin ve histidini de içerdiği için 6 aydan itibaren çocuklarınız içinde uygun aminoasit örüntüsünü sağlama olanağı sunmaktadır. Kinoa tohumu veya ununa oranla daha yüksek olan %86’lık bir protein sindirilebilirliği ile ayrı bir avantaj sağlamaktadır. Mineral ve vitaminler açısından da diğer tahıllara göre daha iyi bir kaynaktır.

Quinoasure içerdiği yüksek lif sayesinde diyabet hastalarının kan şekerlerinde dalgalanmalar oluşmadan bir öğün tüketmelerini sağlamaktadır. Lignin içeriği sayesinde kalp koruyucudur. Magnezyum minerali varlığı sayesinde ağrı ve sancıları azaltıcı etkisi vardır. Vegan ve vejetaryen beslenmesine uygun kaliteli bir protein kaynağıdır.
Gluten, laktoz, soya içermediği için güncel olarak görülen alerjilerin birçoğunda kullanılabilirdir. Yapay tatlandırıcı, şeker ilavesi, koruyucu maddeler, boyalar, renklendirici içermediği için hamilelikte ve emzirme döneminde de bebek ve anne için protein, karbonhidrat, mineraller, vitaminleri ve lifleri eksiksiz ve dengeli sağlayan doğal besleyici bir tozdur.

Kinoa tohumunu yenilebilir kıvama getirmek için, en az 30 dakika suda bekletmek ve kabuğundaki acı tadı veren saponin maddesinin yok olması için akan soğuk suyun altında tel süzgeç içerisinde ovalayarak iyice yıkamak gerekir. Daha sonra pişirilmelidir. Bu da ciddi bir zaman gerektirmektedir. Yoğun hayat koşullarında zaman açısından avantaj sağlayan quinoasure ayrıca pişirilmiş kinoaya kıyasla gram başına daha fazla besin ögesi verir, kolayca tüm besinlere ilave edilmekte ve pişirme gerektirmemektedir.
Satın almak için tıklayınız

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir